But it’s a neat gadget

by Ionut Dragomir Published 21 Sep 2021 7:45 EDT

fact checked by Rich Scherr

Cercetările arată că abilitățile cognitive ale oamenilor încep să scadă pe măsură ce concentrația de dioxid de carbon în aer crește. Altfel spus, poluarea îți afectează gândirea.

Studiul în cauză a analizat efectul asupra creierului a dioxidului de carbon în aerul de interior, iar rezultatele și predicțiile sunt îngrijorătoare.

Elevii supuși experimentului au avut probleme de concentrare și memorare,  în timp ce angajații au avut dificultăți în luarea de decizii, planificare și au arătat o viteză de răspuns redusă în condiții de stres. 

Specialiștii spun că dacă poluarea aerului va păstra același trend, capacitatea de învățare și gândire strategică a populației umane s-ar putea înjumătăți.

Dioxidul de Carbon – inamicul neuronilor

Oxigenul este principalul combustibil pentru creierul uman. De aprovizionarea acestuia se ocupă sistemul cardiovascular. Sângele transportă oxigenul din aer, prin plămâni, către creier și dioxidul de carbon de la creier către plămâni, pentru a fi eliminat.

Când este prea mult CO2 în aer, sistemul este dezechilibrat și atunci apar problemele.

 

Un creier insuficient oxigenat poate conduce la hipoxie, o condiție care în forme grave poate cauza moarte cerebrală. Este totuși puțin probabil să se ajungă acolo din cauza poluării; cel puțin nu în viitorul apropiat.

Și totuși, poluarea actuală, cumulată cu o ventilație rudimentară a încăperii, determină un nivel scăzut de oxigenare al aerului de interior. Când se întâmplă asta, resimți stări de somnolență, anxietate, neliniște, hipertensiune arterială și confuzie, toate influențând direct capacitățile de memorare, de luare a deciziilor și planificare.

Pe termen lung… e și mai rău. Experimentele pe șoareci au arătat că expunerea îndelungată la un aer bogat în CO2, afectează dezvoltarea creierului și duce la degradarea iremediabilă a neuronilor.

Cercetări și Rezultate

Modul în care creierul este influențat de concentrația de dioxid de carbon din aer a fost cercetat intens în ultimele decenii, fiind subiectul a numeroase studii.

Astfel, s-a demonstrat că dioxidul de carbon afectează funcțiile cognitive ale oamenilor, dar nu în același mod. Rezultatele par să difere în funcție de activitățile întreprinse și mediile în care s-au desfășurat experimentele.   

  • Concentrațiile relativ mari de CO2 (5-8%) în spații restrânse, precum un submarin, conduc la reducerea nivelului de răspuns la stimuli, raționalizare și procesarea pericolului. 
  • Concentrațiile moderate de CO2 (2,5%) în spații precum automobile sau aeronave afectează capacitatea de percepție vizuală și abilitatea de a pilota.
  • Nivelul crescut de CO2 în sălile de curs și birouri afectează rezultatele la teste, atenția, capacitatea de memorare, de concentrare și de decizie, după o expunere de doar 6 ore (o zi scurtă de muncă).

Toate aceste rezultate au fost colectate în peste 60 de ani de experimente și publicate recent într-un studiu axat pe efectul arderii combustibililor fosili asupra calității aerului de interior și asupra capacităților cognitive umane.

Oamenii sunt “Fabrici de CO2”

Doar în ultimele două secole, odată cu Revoluția Industrială, concentrația de CO2 în atmosferă a crescut cu peste 45%, de la 280 particule pe milion la 409 particule pe milion.

97% din publicațiile de specialitate sunt de acord că vina pentru criza climatică fără precedent o poartă populația umană, în special obiceiurile lor de producție și consum, bazate pe arderea combustibililor fosili. Odată cu creșterea consumului de produse, efectele nocive ale poluării au început să devină tot mai evidente.

Calitatea aerului de interior a scăzut considerabil, ca urmare a aerului tot mai poluat care vine din exterior, la care se adaugă dioxidul de carbon expirat de zeci de oameni în interiorul încăperii.

Astfel, concentrația de dioxid de carbon într-o sală de conferințe cu 20 de oameni, poate depăși ușor 1000 de particule pe milion. La această concentrație (mai exact, la 945 de particule pe milion), funcțiile cognitive ale oamenilor sunt diminuate cu 15%, conform cercetătorilor. La valori de 1400 particule pe milion, funcțiile cognitive scad cu 50%.

Cu alte cuvinte, dacă lucrezi într-o încăpere neventilată, gândești probabil cu 15-50 % mai puțin clar.

Prognoza cercetătorilor: Oamenii vor fi cu 50% mai “proști” în anii ce urmează 

Datele rezultate în urma experimentelor sunt baza unei proiecții sumbre asupra viitorului. 

Specialiștii estimează că, în condițiile actuale de poluare, până în anul 2100, capacitatea de luare a deciziilor de bază o să cunoască o reducere de circa 25%, în timp ce capacitatea de gândire strategică o să fie redusă cu 50%.

Dacă utilizarea energiei regenerabile nu este adoptată la scară largă curând, nepoții tăi vor trebui să cumpere tuburi de oxigen așa cum cumperi tu apă îmbuteliată. 

Și totuși… depinde

Într-adevăr studiile par să vorbească de la sine, însă cu cât sunt mai multe rezultate comparate, cu atât diferențele sunt mai mari. 

Un studiu din 2016 a implicat expunerea a 25 de persoane la un aer cu o concentrație de CO2 (pur) de 3000 particule pe milion pentru 255 minute. Capacitățile lor cognitive au rămas neschimbate. Abia când în aerul din încăpere au fost introduse și alte substanțe eliberate în mod natural prin respirația umană, subiecții au început să prezinte dificultăți de gândire, somnolență și dureri de cap.

În același timp, în cazul piloților de aeronave s-au înregistrat scăderi ale funcțiilor cognitive la doar 1200 particule de CO2 pe milion. Cum așa? Ei bine, rezultatele sunt atât de diferite din cauza numeroșilor factori implicați, precum tipul activității, vârsta subiecților, calitatea somnului, starea generală de sănătate etc.

Indiferent de toate acestea, un lucru e sigur: dioxidul de carbon nu face “casă bună” cu organismul uman și este recomandat să acționezi cât încă mai ai capacitate de decizie. Plantele de interior ajută, dar prea puțin.

Temă de gândire: Studiile estimează că oamenii vor gândi mai puțin limpede în următorii ani din cauza poluării, dar cine poate spune cu certitudine că nu are deja gândirea afectată? Poate resimți efectele chiar acum, dar nu conștientizezi asta, tocmai pentru că îți încețoșează mintea. 

În cercul naturii, tu influențezi mediul, iar el te influențează pe tine. Îl distrugi sau îl protejezi, se reflectă direct asupra ta. Alege înțelept.

Referințe: EarthArXiv, NCBI, BU, DASH.Harvard, Wiley Online Library, TheAtlantic, Forbes.

Was this page helpful?

Super offer 50% off

There are many foldable keyboards on the market, but consider preserving your

Super offer 56% off

There are many foldable keyboards on the market, but consider preserving your

More from Verdoo