• Home
 • Blog
 • The 8 Best Ergonomic Keyboards of 2021

But it’s a neat gadget

by forhad Published 21 Sep 2021 7:24 EDT

fact checked by Rich Scherr

Într-o lume a magazinelor pline cu oferte, portofelele par să fie mereu cu un pas în urmă. Ai vrea poate să faci mai multe pentru alții, dar cum să faci asta când lupta de a economisi câțiva lei sfârșeverște în dezamăgire lună de lună?

Există soluții. Chiar și cu venituri mici, poți economisi și dărui totodată. Trebuie doar să înveți cum. 

Pentru moment, cea mai bună investiție pe care o poți face este să dedici câteva minute pentru a citi acest articol. Îți va schimba viața. Este modelul perfect de buget personal, structurat în 4 pași simpli. 

La final, vei ști cum să-ți gestionezi banii mai eficient, ce să faci pentru a economisi mai mult și cum să-ți ajuți semenii în timp ce faci economii. 

Cum să realizezi un Buget Personal?

Bugetul lunar urmează o formulă simplă:

Intrări – Ieșiri = Economii / Datorii

Unde:
Intrări = totalul banilor încasați;
Ieșiri = totalul banilor cheltuiți;
Economii = bani pe plus la finalul lunii;
Datorii = bani pe minus la finalul lunii.

Ideal este ca ieșirile să fie mai mici decât intrările, astfel încât să existe surplus la finalul lunii (economii), nu deficit (datorii). În teorie, pare simplu, dar în practică, nu chiar. 

Pasul 1: Ține evidența banilor

“Milionarii sunt bogați pentru că au avut noroc” – o scuză la îndemână. Poate așa este în anumite cazuri, dar acestea sunt puține. Cei mai mulți dintre oamenii bogați au fost oameni normali, ca tine.

Diferența e că ei au acordat puțin mai multă atenție educației financiare și au învățat să își administreze mai bine resurselor personale.

În acest sens, primul pas pe care trebuie să-l faci în gestionarea bugetului personal, este evidența banilor. Ca să dobândești control asupra banilor tăi, trebuie să știi unde se duc. Evidența banilor presupune ca, înainte de creionarea oricărui buget, să notezi undeva toți banii pe care îi primești și toți banii pe care îi cheltuiești.

Metode – Cum să ții evidența banilor?

 • Ia-ți notițe în telefon sau pe carnețel. Creează o notă în telefon cu două categorii: Încasări și Cheltuieli. De fiecare dată când îți folosești portofelul, notează la “Încasări” tot ce primești, când și de unde și la “Cheltuieli” tot ce dai, când și pe ce. La finalul lunii vei avea imaginea completă a traseului banilor tăi.
 • Instalează-ți o aplicație pentru buget. Dacă nu îți place să faci calcule, atunci aplicațiile pentru gestionarea bugetului personal sunt alegerea perfectă pentru tine. Testează câteva și vezi care ți se potrivește cel mai bine. Mint, Wally sau Spendee sunt doar câteva exemple în acest sens. 
 • Folosește template-uri pentru buget în Microsoft Office sau Google Spreadsheets. Template-urile sunt ușor accesibile, complet automatizate și pot fi modificate după nevoile personale. Dacă vrei să-ți implici întreaga familie în acest proiect, Google Spreadsheets oferă opțiunea de a avea mai mulți utilizatori care contribuie în același timp.
 • Centralizarea chitanțelor. O metodă simplă și cu istorie îndelungată, centralizarea chitanțelor se poate dovedi eficientă. Dezavantajul este că trebuie să colectezi chitanțe pentru absolut toate cheltuielile și este intimidant la final de lună când trebuie să le pui cap la cap.
Pasul 2: Planifică-ți bugetul

După câteva luni de ținut evidența, o să-ți poți face o idee despre necesități și risipă și vei putea identifica mai ușor categoriile de cheltuieli din care ai putea să mai tai.

A sosit momentul să îți faci un plan, un buget și să te ții de el.

Reține totuși că un buget prea strict poate fi descurajant. Nu e nevoie să tai 80% din cheltuieli, peste noapte. Ia-o ușor, prioritizează și începe să tai doar câte puțin din suma alocată fiecărei categorii, ca să îți dai timp pentru adaptare. Mai târziu poți tăia mai mult. 

Metode – Cum să realizezi un buget personal?

 • Aplică Metoda Borcanului. Aceasta  implică 6 mari categorii, în care Veniturile lunare totale sunt împărțite procentual, după cum urmează: 55% – Nevoi de bază, 10% – Divertisment, 10% – Economii pe termen lung, 10% – Educație, 10% – Rezerve personale (pentru achiziții scumpe și rare, precum un televizor), 5% – Cadouri și Caritate. Dacă într-o lună rămân bani extra într-unul din “borcane”, aceștia se adaugă la bugetul din luna următoare. Bineînțeles, poți modifica procentele în funcție de nevoile tale; după câteva încercări, vei găsi rețeta perfectă. 
 • Folosește doar cash cu Metoda Plicurilor, care te ajută să ai tot timpul în vedere situația financiară. Pentru a aplica această metodă, trebuie să stabilești o sumă fixă de cheltuit pe săptămână (poate fi combinată cu “metoda borcanelor”). Ia suma respectivă și împarte-o în 4 plicuri. Folosești doar 1 plic pe săptămână și când se termină banii, oprește-te din cheltuit; așteaptă până săptămâna următoare.
 • Instalează o aplicație pentru buget. Multe dintre aplicațiile folosite pentru evidența banilor au și funcția de “Buget”, ceea ce înseamnă că îți poți stabili anumite limite pentru cheltuieli și vei primi alerte atunci când acestea sunt atinse.
 • Folosește funcția de “Limită pe card”. Indiferent că este vorba de un card de credit sau de debit, cele mai multe bănci oferă posibilitatea de stabilire a unei limite lunare. Cu acest serviciu, vei primi o notificare când te apropii de limita impusă sau când aceasta este atinsă.
Pasul 3: Taie din cheltuieli

Uită-te la rezultatele Pasului 1 (Evidența banilor). Ce vezi acolo? Cel mai probabil nu toate acele cheltuieli sunt cu adevărat necesare și oricum nu în volum atât de mare.

Statistic vorbind, o mare parte din cheltuieli vin din lucruri mărunte, ieftine și nu neapărat necesare, dar care laolaltă conduc la minusuri mari în buget. Poate o apă costă doar 2 lei, dar dacă bei două ape pe zi, înseamnă 1460 lei într-un an, prețul unui televizor nou. 

“Bogații rămân bogați pentru că ei cheltuie ca săracii. Săracii rămân săraci pentru că ei cheltuie ca bogații.”

Când începi să tai din cheltuieli, este posibil să sesizezi niște porniri egoiste. Asta va conduce la nefericire în final, chiar dacă ai mai multe economii. Metodele prezentate mai jos au fost special selectate pentru a găsi un echilibru perfect între “a economisi” și “a da”.

Metode – Cum să-ți reduci cheltuielile și să dăruiești totodată?

 • Risipește mai puțin. Statisticile arată că un român aruncă în medie 129 kg de mâncare pe an, adică peste 10 kg/lună.

  Reducând aceasta risipă, vei economisi aproximativ 150-200 lei/lună și vei contribui totodată la reducerea poluării rezultate din procesul de producție al alimentelor. Verifică datele de expirare, planifică-ți mesele, congelează,  creează noi rețete (cu resturile de mâncare) sau donează. 
 • Împarte costurile cu vecinii. Poate gătești la grătar o dată pe lună. De ce să cumperi un grătar la preț întreg doar pentru a-l folosi pentru câteva ore? În schimb, poți colabora cu niște vecini care au nevoi similare și puteți împărți costurile. Astfel tu salvezi sute de lei pe an și îți ajuți vecinii să facă la fel.
 • Profită de cupoanele de reducere. Costurile cumpărăturilor tale online pot fi  reduse considerabil dacă folosești cupoane de reducere și comparatoare de prețuri.

  Dacă vrei să economisești bani la cumpărăturile online și să ajuți planeta totodată, aplicația Verdoo nu ar trebui să-ți lipsească din browser. Verdoo este o extensie de browser gratuită, care aplică automat reduceri în peste 1000 de magazine și îți oferă acces la nenumărate oferte. În plus, această aplicație plantează copaci pentru fiecare produs pe care îl cumperi online, fără ca tu să plătești ceva în plus. 
 • Calculează-ți cheltuielile în ore de muncă. Începe prin a calcula cât câștigi pe oră: salariu / ore de muncă într-o lună. Apoi, ori de câte ori ești la cumpărături, convertește prețul produselor în ore de muncă. Brusc, produsele vor căpăta o altă valoare. Când realizezi că o cafea te costă de fapt 1 oră de muncă, devine mai ușor să renunți la ea sau să o iei de acasă, într-un termos. 
 • Nu mai cumpăra apă la sticle de plastic. Două sticle de apă cumpărate pe zi, la prețul de 2 lei, înseamnă 120 lei/lună. Folosește o singură sticlă reutilizabilă pe care poți umple de acasă și astfel scapi de niște cheltuieli în plus, protejând mediul totodată.
 • Fă diferența între “a avea nevoie” și “a vrea”. De multe ori, marketingul creează nevoi care nu există. Înainte de a cumpăra ceva, întreabă-te: “Chiar am nevoie de asta?” O pereche de pantofi noi poate fi necesară, dar nu dacă ai deja zece acasă. Oricât de ieftin ar fi un produs, este totuși prea scump dacă nu ai nevoie de el.
 • Folosește bicicleta sau transportul în comun. Autoturismul personal ocupă locuri fruntașe când vine vorba de cheltuieli (de multe ori inutile). Dacă alegi să folosești bicicleta în locul autoturismului personal pentru doar o singură zi pe săptămână, economisești aproximativ 145 litri de carburant într-un an, adică 725 lei. În același timp, ajuți la decongestionarea traficului și la protecția mediului.
 • Stabilește un buget de cadouri. Zilele de naștere, aniversările sau Crăciunul pot deveni o adevărată povară și deseori conduc la risipă de bani. Tu vrei să cumperi cadouri mai ieftine; prietenii tăi vor același lucru. Dar dacă nimeni nu scoate o vorbă, ajungeți să cumpărați lucruri din ce în ce mai scumpe, doar de teama că poate nu e de ajuns.

  Stabiliți un buget împreună. Atât tu, cât și prietenii tăi o să economisiți mai mult și tot stresul cu valoarea cadoului va dispărea complet. 
 • Nu cumpăra. Fă schimb. Împrumută. În loc să cumperi jocuri, cărți, haine sau chiar autoturisme noi, poți face schimb cu cineva. Astfel vei economisi mai mult, vei avea mai mult spațiu în casă și totodată îi vei ajuta cei cu care faci schimb să facă la fel. Site-uri precum OLX.ro sau anumite grupuri de Facebook, sunt unelte ideale pentru asta.
 • Optează pentru vacanțe în apropiere. România are o ofertă turistică foarte variată, pe care cu siguranță nu ai epuizat-o. Măcar o dată la doi ani, optează pentru un concediu în țară, nu în străinătate. Dacă alegi ofertele potrivite, o să descoperi lucruri noi despre țara ta, o să economisești destul pentru încă o vacanță și o să-ți ajuți țara și compatrioții să prospere.
 • Ieși “la o cafea cu prietenii”… acasă. Odată cu dezvoltarea economică, s-a pierdut tradiția întâlnirilor acasă, ceea ce conduce la cheltuieli lunare mai mari. Dacă în loc să ieșiți la cină sau la cafea, tu și prietenii tăi alegeți să mergeți în vizită unul la altul, veți salva mai mulți bani și vă veți bucura de mai multă libertate și intimitate decât în orice restaurant.
 • Dăruiește timp, nu obiecte. Te-ai gândit vreodată că, în loc să-i cumperi ceva inutil unui prieten, ai putea să-i faci cadou timpul tău? Până la urmă, ce este mai valoros de atât?

  Te poți oferi să ai grijă de un animal de companie, de un copil sau să gătești pentru cineva. Ca să faci lucrurile mai interesante, poți folosi un plic cu o notă pe care să scrie “Voucher pentru 5 zile de baby-sitting”, spre exemplu.
 • Copiii pot fi distrați mai ieftin. Toți părinții își iubesc copiii și vor ce este mai bun pentru ei. Fix pe asta mizează marketingul companiilor care oferă produse sau servicii dedicate copiilor. Te fac să crezi că dacă nu alegi produsul lor, nu ești un părinte bun.

  Reține că cel mai bun divertisment pentru un copil este timpul petrecut cu tine sau cu alți copii. Astfel, îți ajuți copiii să învețe că fericirea lor nu depinde de niște obiecte.

  Iar pentru lucrurile care nu pot fi refuzate, evită impulsul de cumpărare; planifică din timp. Aceeași jucărie costă mai mult înainte de Crăciun decât imediat după. Cu cât le cumperi mai din timp, cu atât economisești mai mulți bani. 
 • Folosește sacoșe reutilizabile. Dacă mergi la cumpărături o dată pe săptămână și de fiecare dată plătești 2-3 lei pentru sacoșe, asta înseamnă aproximativ 10 lei/lună, adică 120 lei/an.

  Fă un obicei din a folosi aceeași sacoșă de fiecare dată. Astfel, banii risipiți pentru a umple “sertarul de pungi”, se vor transforma în economii. Și chiar dacă nu trebuie să plătești cu bani pentru sacoșe la supermarketul tău, tot  plătești prin poluarea produsă de ele. Ajută-te pe tine și pe ceilalți, folosind sacoșe reutilizabile.
 • Cumpără produse second-hand. Mobilă, cărți, jocuri, haine, toate pot fi la fel de bune chiar dacă sunt second-hand. Achiziționând produse la mâna a doua, îi ajuți pe cei care le vând, ajuți mediul și, mai presus de toate, bugetul tău va avea de câștigat.
 • Creează și reutilizează, nu cumpăra. Este timpul ca toate acele obiecte pe care le ții doar pentru că “vor fi utile cândva” să primească un scop. Înainte să cumperi un produs, întreabă-te “Oare aș putea să-l fac eu?”. Cu puțin ajutor de la creatorii de tutoriale pe Youtube, îți poți construi aproape orice – suporturi de creioane, haine, decorațiuni și chiar mobilă. 
Pasul 4: Investește-ți economiile; crește-ți veniturile

Urmând pașii de mai sus, o să reușești să pui deoparte niște bani. Cu cât îi aplici mai bine, cu atât vei economisi mai mult. Există totuși o limită.

Cheltuielile pot fi tăiate, dar doar până la un punct. 

Dacă ai început să economisești, este timpul să te orientezi și spre creșterea veniturilor. Băncile oferă dobânzi de 0-5% pentru conturile de economii, dar, de cele mai multe ori, dobânda nu compensează pentru inflație (devalorizarea banilor). 

Pentru a combate inflația și pentru a asigura surse extra de venit, specialiștii recomandă investițiile. 

Metode – Cum să-ți investești banii și să ajuți totodată?

 • Diversifică-ți investițiile. Nu-ți folosi întreg bugetul pentru o singură investiție deoarece există riscul ca ea să devină falimentară. Pentru a reduce riscul de a pierde tot, diversifică-ți portofoliul de investiții. Decide care este bugetul tău de investiții și împarte-l la 5 sau 10 investiții diferite (despre care te-ai documentat bine).
 • Investește în sustenabilitate. Ținând cont de criza climatică în care se află planeta, companiile care vin cu proiecte în ecologie au toate șansele să devină cele mai profitabile companii ale viitorului. Astfel, banii tăi se vor înmulți în timp ce ajută planeta și locuitorii ei să aibă un viitor mai bun.
 • Investițiile în imobiliare sau acțiuni sunt rentabile, dar pot fi intimidante. Pentru început, trebuie să-ți stabilești bugetul de investiții și să alegi cea mai profitabilă investiție pentru bugetul respectiv.
 • Evită schemele de îmbogățire rapidă. Doar creatorii lor se vor îmbogăți (cu banii pierduți de tine). Dacă o investiție sună prea frumos ca să fie adevărat, cel mai probabil așa este – neadevărat.
 • Folosește-ți timpul. Este prețios. Nu mai pierde vremea încercând să găsești acea idee de 1 milion de dolari.

  Dacă bugetul tău este doar 100 de lei, caută o cale să-i transformi în 120 de lei. Apoi, pe cei 120 să îi transformi în 150 și tot așa. Când ai reușit asta, ești pe calea cea bună, ai învățat procesul și poți, de ce nu, să ajungi la 1 milion de dolari. Spor la economii și la investiții!

Referințe: InterregEurope, Forbes, Verdoo, Mint, Wally, Spendee.

Was this page helpful?

Super offer 50% off

There are many foldable keyboards on the market, but consider preserving your

Super offer 56% off

There are many foldable keyboards on the market, but consider preserving your

More from Verdoo