But it’s a neat gadget

by forhad Published 21 Sep 2021 8:07 EDT

fact checked by Rich Scherr

Dacă până acum credeai că un coș plin de cumpărături îți afectează doar finanțele, te-ai înșelat.

Cercetătorii au analizat impactul psihologic al diferitelor obiceiuri de consum și efectele lor asupra mediului. Studiul publicat în jurnalul Young Consumers arată că supra-consumul de resurse afectează bunăstarea psihologică a consumatorilor și este totodată principala cauză a crizei climatice actuale. 

Ofertele din vitrine pot fi tentante, dar vin cu multe “costuri” ascunse. Prețul plătit cu adevărat nu se poate măsura în bani.

Laolaltă cu defrișările, industrializarea se face responsabilă de 80% din totalul de emisii de dioxid de carbon în atmosferă, poluare care ucide anual între 4 și 7 milioane de oameni, conform ONU și OMS. Temperatura globală a crescut cu 0,75 grade C, nivelului mării cu 22 cm și totul s-a întâmplat doar în secolul XX, Secolul Consumerismului. 

Acum cercetătorii adaugă la această listă și efectele psihologice negative pe care cumpărăturile le au asupra populației. Merită oare?

Cum poluează cumpărăturile tale? 

Achiziția și consumul unui produs sunt doar două etape din ciclul acestuia de viață. 

Traseul cumpărăturilor tale începe cu extracția resurselor. Aceasta este apoi urmată de prelucrarea lor prin procesul de producție, de distribuția produselor, achiziție, consum și gestionarea deșeurilor. 

Fiecare etapă implică un grad de poluare specific, în funcție de natura produsului.

Ai crede că o jachetă nu poate polua mult, dar dacă se ia în calcul apa irosită în procesul de producție, cantitatea de deșeuri reziduale, combustibilul utilizat pentru transport și energia utilizată pentru spălare, numerele devin îngrijorătoare – emisii echivalente cu 17,1 kg CO2 / ciclu de viață. 

Oficial, China, India și S.U.A. se situează atât în topul celor mai mari poluatori ai planetei, cât și în topul celor mai mari producători ai lumii.

Totuși, producția acestor state este, în bună măsură, pentru export și nu pentru consum propriu. Luând în calcul acest lucru, este discutabil cine sunt de fapt adevărații poluatori – producătorii sau consumatorii, care încurajează și finanțează producția. Și, ce mai important de reținut este că poluarea nu ține cont de granițe. Ea afectează întreaga planetă, nediscriminatoriu.

Dar dacă alegi să cumperi produse ecologice? 

Deși implică un grad mai redus de poluare în comparație cu produsele normale, produsele ecologice tot aduc un prejudiciu mediului. Dacă ai de ales între a cumpăra un produs eco și a nu cumpăra deloc, alege să nu cumperi. 

Cât despre gradul de fericire asociat cumpărăturilor, Cercetătorii de la Universitatea Arizona au studiat implicațiile psihologice pe care obiceiurilor de cumpărare le au asupra consumatorilor și au concluzionat că un consum redus per total conduce la un grad mai ridicat de bunăstare personală în comparație cu achiziția de produse ecologice. 

Ce beneficii aduce mai exact un consum redus?

Indiferent că este vorba de produse ecologice sau nu, cu cât cumperi mai puține, cu atât este mai bine pentru tine și pentru planetă.

“Consumul redus conduce la un grad mai ridicat de bunăstare personală și o diminuare a stresului psihologic, ceea ce nu se aplică și  în cazul consumului de produse ecologice.”

Sabrina Helm, Universitatea Arizona via PHYS

Se poate vorbi chiar de un “materialism verde” în cazul persoanelor care continuă avântul consumerist, dar optează pentru produse ecologice în schimb. Și în acest caz, ca în cazul persoanelor cu valori materialiste, consecințele psihologice și ecologice sunt negative.

“Cheia este reducerea consumului per total și nu cumpăratul de produse ecologice. Deținând mai puțin și cumpărând mai puțin, ne face să ne simțim mai satisfăcuți și mai fericiți.”

Sabrina Helm, Universitatea Arizona via PHYS

Cu cât deții mai puține lucruri, cu atât ai mai puține griji; ai mai puțin de curățat, ai mai multe economii, îți permiți produse mai de calitate și contribui la protecția mediului totodată. 

Cum protejezi mediul prin reducerea consumului?

Ce înseamnă un produs în plus în coșul de cumpărături? Nu omori pe nimeni dacă îți iei un set nou pahare, nu? Ei bine, când tragi linie și faci totalul, consecințele sunt dezastruoase, chiar dacă nu le vezi. 

Industrializarea accelerată, amplificată de obiceiurile consumeriste ale ultimului secolului, a condus la cea mai mare criză ecologică pe care a experimentat-o omenirea. La momentul de față, aproximativ 7 milioane de oameni mor anual datorită poluării aerului și 1 din 3 persoane nu are acces la apă potabilă, iar asta este extrem de îngrijorător.

Ce poți face tu în privința asta? Poți contribui direct la reducerea poluării prin reducerea consumului de produse. 

Chiar dacă la nivel european România a fost plasată pe locul 5 în topul celor mai puțin poluante state, este de reținut totuși că 1 român polueaza cât 37 de etiopieni. Există așadar loc de îmbunătățiri. 

Cu fiecare produs în minus cumpărat, salvezi vieți.

Bună parte din poluarea de care un om se face responsabil nu rezultă din necesități indispensabile vieții, ci din consumul de produse destul de inutile. Să ridice mâna cine poate spune, cu maximă sinceritate, că niciodată nu a cumpărat un tricou doar pentru că era la ofertă, chiar dacă nu era necesar. 

Minimalismul este soluția

Minimalismul în materie de consum vine ca o iluminare în epoca întunecată a consumerismului. Oamenii au realizat că mai multe obiectele nu îi fac mai fericiți, ba dimpotrivă și astfel a luat naștere conceptul de “minimalism”.

Se bazează pe o filozofie simplă: mai puțin înseamnă mai mult.

Într-o lume a statusului social măsurat în posesiuni, cu reclame și oferte la tot pasul, distincția între “a vrea” și “a avea nevoie” a devenit tot mai neclară. Marketingul exploatează nefericirea și slăbiciunile oamenilor, iar aceștia sfârșesc cumpărând produsele care vin cu promisiunea soluției. Doar că, ele creează și mai multă nefericire și nesiguranță, iar ciclul se reia.

În fața tentației, întreabă-te: “Chiar am nevoie de asta?”

Această întrebare te va ajuta să te trezești din mirajul consumerist și să cumperi doar pe bază de nevoie, nu sub influența impulsului de cumpărare și a trucurilor de marketing. Dacă alegi să nu cumperi, pe moment o să simți că ai pierdut ceva, dar când ajungi acasă, realizezi cât ai câștigat de fapt. 

Adoptând valorile minimalismului, vei economisi mai mulți bani, vei simți mai multă fericire și satisfacție personală, mai puțină anxietate și toate în timp ce contribui la protejarea mediului.

Din ce cumpărături să reduci?
  • Cumpără mai puține decorațiuni și mobilă. Materialele pentru reamenajări, obiectele de mobilier și decorațiunile se fac responsabile de aproximativ 20-25% din totalul de emisii de gaze cu efect de seră pe care le produce o locuință. O pernă în plus sau în minus este inobservabilă în casa ta, dar face o mare diferență pentru mediu.
  • Nu ai nevoie de mașină tot timpul. În decurs de un an, utilizarea unui autoturism poate genera până la 5,3 tone de CO2 în atmosferă. Pe anumite rute, bicicleta, transportul în comun sau mersul sunt alternative mult mai bune și chiar mai rapide decât autoturismul personal. 
  • Moda rapidă nu îți aduce niciun folos, ba dimpotrivă. Trendurile de sezon și prețurile avantajoase te fac să cumperi haine mult mai des decât este necesar. Din acest motiv, industria textilă de haine a ajuns să genereze 1,2 miliarde (!) tone de CO2/an. În schimb, te poți orienta spre piese de îmbrăcăminte de mai bună calitate, pe care le poți folosi pentru o perioadă mai îndelungată și care se mulează pe orice trend în modă.
  • Mâncarea – cumpără doar cât este necesar. In medie, un român aruncă 129 kg de mâncare în decursul unui an, ceea ce înseamnă aproximativ 2,5 kg de mâncare pe săptămână. Pentru a reduce risipa și a reduce poluarea, planifică-ți mesele și cumpără doar atâtea ingrediente cât îți trebuie. Totodată, ține o evidență a produselor pe care le arunci cel mai des și încearcă să vii cu idei de rețete noi, care să includă ingredientele respective. 
Necesități? Cumpără “Verde”

Reducerea consumului vine cu numeroase beneficii, dar anumite cumpărături sunt absolut indispensabile. În acest caz, optează pentru produse ecologice sau produse de la furnizori care investesc în protecția mediului.

Dacă ți se pare că sunt prea scumpe, există alternative. Trebuie doar să te implici.

Spre exemplu, extensia de browser Verdoo aplică automat discount-uri în peste 1000 de magazine și plantează copaci, literalmente, cu fiecare produs pe care îl cumperi online, fără ca tu să plătești ceva în plus. Pe deasupra, te ține la curent cu cele mai bune oferte pentru produse sustenabile și este complet gratuită. Verdoo este disponibilă pentru descărcare atât pentru Google Chrome, cât și pentru Mozilla Firefox.

Ethical Consumer și The Good Shopping Guide sunt alte două exemple în acest sens. Oferind informații legate de produse și branduri de larg consum, aceste website-uri ajută consumatorii să facă alegeri mai bune la cumpărături, pentru a proteja mediul.

Economisești bani și ajuți natura, în același timp. Ce poate fi mai bun de atât?

S-a demonstrat științific că reducerea consumului aduce beneficii psihologice mai mari decât achiziția de produse “verzi”, dar când este vorba de necesități, alege înțelept, alege produsele care contribuie la protejarea mediului!

Referințe: Emerald, UNEnvironment, WHO, OxfordAcademic, EnergyAtlas, PHYS, EuroStat, IOPScience, TheGuardian, InterregEurope, Verdoo – Google Chrome, Verdoo – Mozilla Firefox.

Was this page helpful?

Super offer 50% off

There are many foldable keyboards on the market, but consider preserving your

Super offer 56% off

There are many foldable keyboards on the market, but consider preserving your

More from Verdoo