• Home
 • Blog
 • Flexispot Theodore Standing Desk

But it’s a neat gadget

by forhad Published 21 Sep 2021 7:49 EDT

fact checked by Rich Scherr

Ceea ce până de curând părea doar un scenariu Science-Fiction, a devenit deja o realitate înfricoșătoare. Planeta Pământ pare că se îndreaptă spre un dezastru iminent.

Ieși “la aer curat” și te întorci acasă tușind. Știrile vorbesc din ce în ce mai mult despre sfârșit. Auzi de inundații, incendii naturale, de milioane de oameni și animale murind, cunoscuți suferind de cancer sau boli respiratorii, și toate se datorează schimbărilor climatice.

Există și vești bune: dezastrul încă poate fi evitat. Singura condiție este ca fiecare să facă un efort în această direcție.  Acest “efort” nu este nici măcar unul substanțial, ci mai degrabă o mică schimbare în atitudine – mai puțină nepăsare și mai multă atenție la sustenabilitate. Se poate vedea unde a dus atitudinea de nepăsare. 

Ținând cont că ești aici, înseamnă că îți pasă, iar asta este admirabil. Dacă vrei să știi ce ai putea face mai exact pentru a-ți salva planeta-casă, aici găsești o listă cu peste 50 de schimbări ușor de implementat, dar care aduc un beneficiu major mediului și bunăstării tale.

Cum creezi o fundație solidă?
 1. Informează-te. Calculează-ți amprenta de carbon

Atât cauza cât și soluția pentru problema încălzirii globale sunt consumatorii. Gazele cu efect de seră sunt consecința producției de energie, bunurilor de consum și gestionarea deșeurilor. Așadar, pentru a reduce efectele negative ale poluării, trebuie redus consumul (cu minim 7,6% pe an, conform directivelor ONU) – un obiectiv absolut realizabil.

 

“Pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5°C, trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră cu 7,6% în fiecare an între 2020 și 2030” 

Raportul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu, 2019

 

La nivel de persoană, sursele gazelor cu efect de seră se împart în patru mari categorii și așa este structurată și lista de mai jos, în ordinea descrescătoare a impactului asupra mediului. Acestea sunt totuși doar niște valori medii; fiecare persoană are caracteristici unice de consum. 

Grafic rezultat din prelucrarea datelor publicate de Parlamentul European și Union of Concerned Scientists

Pentru a ști exact cum poluezi și unde se pot face îmbunătățiri, începe prin a-ți calcula amprenta de carbon. La o căutare Google distanță vei găsi numeroase calculatoare online din care să-l alegi pe cel care ți se potrivește.

Ca referință, în 2018, media emisiilor de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor în România a fost de 6 tone de CO2 , astfel clasându-se pe locul 5 în topul celor mai puțin poluante state ale Europei, clasament întocmit de Agenția Europeană pentru Mediu. Aici, “tone de CO2” reprezintă de fapt echivalentul în dioxid de carbon al unui cumul de gaze, pentru a facilita înțelegerea. 

Locul 5 este încurajator, însă insuficient. Poluarea nu ține cont de granițe.

Reține că fiecare cetățean al planetei are puterea de a schimba viitorul și totodată responsabilitatea de a face asta. Dacă ai nevoie de inspirație în demersul tău, lista de mai jos va face totul mai ușor.

 1. Fii minimalist, un stil de viață sustenabil

Minimalismul se bazează pe o filozofie simplă: limitarea la strictul necesar. “Chiar am nevoie de asta?” – o întrebare care te va ajuta să-ți reduci cheltuielile, salvând și mediul totodată. Trebuie să îți răspunzi sincer și să faci distincția între “a avea nevoie” și “a vrea”.

Fă tot posibilul să eviți impulsul de cumpărare. Caută o altă utilitate pentru obiectele vechi, cumpără produse la mâna a doua sau închiriază. Trebuie doar să faci un mic efort mental. Nu este așa greu cum pare.

Știi sentimentul acela neplăcut când ajungi acasă și constați că mai ai multe obiecte asemenea celui pe care tocmai l-ai cumpărat? Este vocea propriei conștiințe care îți spune că faci un lucru greșit și distructiv. De ce să treci prin mustrarea aceea dură de fiecare dată? Mai puțin este mai mult.

Acasă – locul unde începe schimbarea și dispare poluarea

Întreținerea locuinței este pe cât de necesară propriei persoane, pe atât de nocivă mediului. Poate părea incredibil, dar căsuța ta dragă este responsabilă de mai mult de o treime din emisiile tale totale de gaze cu efect de seră.

Dintre diferitele elemente care compun întreținerea unei case, încălzirea și răcirea locuinței sunt cei mai mari poluanți. Imediat după, se clasează consumul de energie electrică, apoi emisiile rezultate din amenajări și decorațiuni. 

Mai jos poți vedea câteva metode simple prin care să-ți reduci amprenta de carbon, fără să fie necesar să te muți în pădure.

> Încălzirea și răcirea locuinței – marii dușmani ai mediului. Cum să diminuezi pierderile de temperatură?
 1. Închide obloanele/jaluzelele. O mare parte din pierderea de căldură/răcoare din casă se datorează ferestrelor. Obloanele și jaluzelele acționează ca izolatori termici, ceea ce ajută la reducerea consumului de energie.
 1. Setează termostatul cu 1°C mai jos iarna și 1°C mai sus vara. La nivel de confort, 1°C este aproape insesizabil însă face o mare diferență în consum; un singur grad reduce consumul de energie cu 8% și emisiile de CO2 cu 184kg/an.
 1. Înclocuiește boilerele vechi (>15 ani). Un boiler nou poate reduce consumul de energie cu peste 30%, reducând și poluarea totodată.
 1. Setează temperatura apei calde mai jos. Nu este necesar ca temperatura apei calde să fie peste 40°C. Doar câteva grade în minus vor face o mare diferență la factura lunară.
> Iluminare, electronice și electrocasnice – Eforturi mici, rezultate mari 
 1. Folosește becuri LED, care consumă cu 85% mai puțină electricitate, te ajută să-ți reduci amprenta de carbon și durează de 25 de ori mai mult decât vechile becuri cu filament Wolfram sau halogen. 
 1. Folosește soft-ul televizorului pentru a viziona filme, nu consola de jocuri. O consolă de jocuri consumă de 10 ori mai multă energie pentru a difuza un film, în comparație cu televizorul, care este optimizat special pentru asta. Cine ar fi crezut?
 1. Laptop nu Desktop. În termeni de performanțe, între un laptop și un computer desktop nu există mari diferențe. Totuși, când vine vorba de eficiență energetică, laptopurile se detașează printr-un consum mult mai scăzut.
 1. Nu încălzi mai multă apă decât necesar. Fie că folosești aragazul sau un kettle electric, este important să nu risipești energia (și timpul). Încălzind exact cantitatea de apă necesară, poți scuti planeta de 72 kg CO2/an.
 1. Înlocuiește frigiderele mai vechi de 15 ani. Pe lângă boilere, frigiderele vechi sunt mari consumatori de energie electrică.

  Poți testa cât de mult consumă frigiderul tău (sau orice alt aparat) astfel: oprește alimentarea cu electricitate în întreaga casă, în afară de frigider. Notează numărul de kW (kilowați) indicat de contorul electric. Lasă frigiderul să funcționeze pentru o oră. Notează din nou valoarea de pe contor. Calculează diferența. Înmulțește rezultatul cu 720 (ore într-o lună); acesta este consumul total al frigiderului tău într-o lună. Acum compară rezultatul cu factura la electricitate (consum total în kW), să vezi cât la sută din total este consumul frigiderului. Un frigider vechi poate adăuga peste 400 de lei la factura anuală.
 1. Nu seta temperatura frigiderului mai jos decât necesar. Temperatura frigiderului nu ar trebui să fie mai jos de 3-4°C, iar cea a congelatorului nu mai jos de 0°C.
 1. Oprește electronicele când nu le mai folosești. Pare banal, însă mulți oameni uită aparatele în stand-by cu orele. Dacă un televizor LCD este oprit în loc să fie în standby pentru 18 ore pe zi, amprenta de carbon anuală scade cu 5 kg CO2. Asta se aplică și pentru încărcătoare uitate în priză, laptopuri, console de jocuri etc.

  Pentru un efect și mai bun, este recomandat să deconectezi absolut totul de la priză. Chiar dacă aparatul este în modul “Oprit”, acesta încă mai consumă o cantitate mică de electricitate atât timp cât este conectat la priză.
 1. Spală-ți hainele și vasele cu apă rece. Majoritatea persoanelor își spală hainele de două ori pe săptămână. Dacă folosești apă rece (cu detergent pentru apă rece), hainele sunt la fel de curate, nu se micșorează, iar amprenta ta de carbon scade cu 250 kg CO2 într-un an. Aplică aceeași regulă și în bucătărie, pentru mai multă eficiență energetică.
 1. Folosește culmea pentru rufe. Evită uscătorul mașinii de spălat, pe cât posibil. De cele mai multe ori nu este necesar și chiar distructiv pentru haine. Carbon Footprint estimează o economie de 153 kg CO2/an pentru 150 de cicluri de spălare, la care se adaugă și o reducere considerabilă a facturii la curentul electric. Un singur ciclu de uscare este echivalent cu 225 (!) becuri aprinse pentru o oră.
> Optimizează-ți locuința azi, respiră mai bine mâine – Soluții simple și sustenabile 
 1. Izolează-ți termic locuința – o investiție ce se amortizează rapid. Poate că auzi asta prea des, dar este așa pentru că este adevărat. Dacă îți izolezi mai bine locuința, odată cu bugetul tău, câștigă și mediul înconjurător. Aici intră atât izolarea pereților – un proiect de mai mare anvergură, dar și înlocuirea chederelor ferestrelor, izolarea conductelor de apă caldă sau rece, investiția în jaluzele de calitate etc.
 1. Alege metode alternative de alimentare cu energie. Panourile solare devin tot mai populare în ultima perioadă și asta se datorează în primul rând eficienței lor. Pentru cei interesați, există subvenții din partea Administrației Fondului Pentru Mediu. Poți aplica direct pe site-ul lor. De asemenea, pentru a-ți reduce și mai mult facturile, poți opta pentru o microcentrală eoliană sau un bazin solar, ambele fiind alternative prietenoase cu mediul.
 1. Mai puține decorațiuni, mai puțină poluare. Mobilierul, decorațiunile și materialele folosite în reamenajarea locuinței dețin în jur de 20-25% din totalul de emisii de gaze cu efect de seră pe care îl produce o casă.

  Adoptarea unui stil minimalist îți va oferi mai mult spațiu și va face curățenia generală mai puțin chinuitoare. Și, dacă ai un animal de companie, cu siguranță se va bucura de noul spațiu de joacă extins.
> Apă și canalizare – Facturi mai mici, sustenabilitate ridicată
 1. Scurtează-ți timpul în duș. Un duș lung implică atât risipă de apă, cât și risipă de energie pentru încălzirea apei. La acestea se adaugă deversarea unei cantități mai mari de apă poluată, care la rândul ei necesită energie pentru a fi filtrată. Reducând perioada de timp petrecută în duș cu doar 1 minut, scutești atmosfera de 23 kg CO2.
 1. Reutilizează apa menajeră. Poate părea complicat însă nu trebuie să fie. Cea mai la îndemână soluție o reprezintă colectarea apei de la duș și de la chiuvetă astupând scurgerea cu un dop. Cu ajutorul unui bol, această apă poate fi folosită pentru a “trage apa” în vasul de toaletă.

  Ținând contă că o persoană folosește toaleta de cel puțin 5 ori pe zi și de fiecare dată cantitatea de apă irosită este în jur de 5 litri, refolosind apa menajeră, salvezi peste 750 litri apă / lună / persoană. O alternativă mai scumpă, dar mai eficientă, este instalarea unui sistem de colectare și reutilizare a apei menajere. 
> Grădina – Pod între tine și mediu
 1. Plantează pomi în curte. Arborii acționează ca scut împotriva vântului, reglează umiditatea aerului și a solului, totodată menținând temperatura mai jos în timpul verii. Ca bonus, ai fructe proaspete la îndemână pentru câteva luni pe an, perfecte pentru Insta-story.
 1. Plantează o grădină. Ea va absorbi dioxid de carbon din aerul pe care îl respiri și va servi ca element de termoreglare pe timp de vară. În plus, dacă ai propria grădină, depinzi mai puțin de produsele din supermarket (legume, condimente). Pentru cei care locuiesc la apartament, există grădinile de balcon și florile sau condimentele în ghiveci.   
Transportul – Drumul spre un viitor mai bun, fără  poluare

Nevoia de transport este pe cât de necesară, pe atât de nocivă pentru mediu. Conform datelor colectate de cercetătorii în domeniu, transportul deține aproximativ o treime din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră produse de o persoană. Ai citit corect, o treime!

În categoria ‘transport’ intră utilizarea autovehiculelor, care deține aproximativ 90% din totalul emisiilor cauzate de mijloacele de transport, dar și utilizarea mijloacelor de transport aerian, naval sau feroviar, care se fac responsabile de restul de 10%.

Aici poți vedea ce poți face pentru a-ți reduce amprenta de carbon prin alegeri mai Înțelepte în materie de transport.

> Transportul rutier – Cum să reduci poluarea și consumul de carburant?
 1. Folosește mai puțin mașina personală. În 2017, cercetătorii au publicat un studiu care arată că o persoană care va alege să nu folosească mașina personală pentru un an, își va reduce amprenta de carbon cu 1 – 5,3 tone CO2, în funcție de tipul de mașină și gradul de utilizare.

  Chiar dacă din cauza circumstanțelor îți este imposibil să renunți la mașina personală, reține că orice kilometru în minus reprezintă câteva grame mai puțin de dioxid de carbon în atmosferă. Cât de puțin, înseamnă totuși mult, când vine vorba de transportul rutier.
 1. Folosește transportul în comun și bicicleta. În multe cazuri, transportul în comun sau bicicleta se dovedesc mult mai eficiente ca alternative la mașina personală. Acestea nu doar că poluează mai puțin sau deloc, dar ajută și la decongestionarea traficului (traficul fiind un alt factor al poluării și al consumului de combustibil). Totodată sunt și mai rapide, mulțumită benzilor cu prioritate și a faptului că nu trebuie să mai cauți un loc de parcare.
 1. Mai puțin de 3 km? Mergi. Unei persoane cu o stare bună de sănătate îi ia maxim 15-20 de minute să parcurgă 1 km. Dacă alegi să mergi în loc să conduci, vei scăpa de problema locului de parcare, vei vedea îmbunătățiri în starea emoțională, vei face mai puține vizite la doctor și va scuti mediul de un aport inutil de dioxid de carbon.
 1. Adoptă un stil de condus mai puțin agresiv. În primul rând, pasagerii tăi vor fi fericiți. În al doilea rând, prin evitarea mișcărilor bruște, consumul de combustibil va scădea și, odată cu el, vor scădea și emisiile de gaze cu efect de seră.
 1. Fă service-ul periodic al automobilului. O revizie tehnică periodică, laolaltă cu un service prompt, vor asigura buna funcționare a mașinii tale. Deși poate părea o cheltuială inutilă, o asemenea investiție se amortizează rapid prin prevenirea daunelor ulterioare și prin reducerea consumului de combustibil sau ulei.
 1. Folosește cruise control și aplicații de navigare. Este dovedit statistic că, cel puțin pe distanțe medii și lungi, funcția cruise control poate salva litri întregi de combustibil. La fel și aplicațiile de navigare precum Waze sau Google Maps, care te ajută să găsești ruta cea mai scurtă, evitând ambuteiajele.
 1. Evită să folosești aerul condiționat. Pentru a reduce consumul și totodată cantitatea de agenți poluatori, este recomandat să ții aerul condiționat la un nivel minim sau oprit.
 1. Verifică presiunea în pneuri. Insuficientă presiune în cauciucuri duce la un consum ridicat și emisii mai mari de gaze poluante.
 1. Golește portbagajul mașinii. Fiecare kilogram în plus pe care motorul mașinii tale trebuie să îl transporte rezultă într-un consum mai mare de carburant. Lasă acasă orice obiect inutil, în special din portbagaj. Sa ridice mâna cine, după un grătar la iarbă verde, scoate grătarul și sacul de cărbuni din portbagaj de îndată ce ajunge acasă. Dacă ai acest obicei, felicitări! Dacă nu, poate ar trebui să-i acorzi puțină mai multă atenție.
 1. Optează pentru o mașină electrică sau hibrid, dar nu oricare. Dacă mașina ta este veche și uzată, este mai eficient să cumperi una nouă. În multe cazuri, mașinile hibrid sau electrice sunt o alternativă mai prietenoasă cu mediu, dar există și situații în care cantitatea de gaze cu efect de seră emisă în procesul de producție al mașinii este mai mare decât cea salvată pe durata de utilizare a mașinii, în funcție de gradul de utilizare. În acest caz, mașina respectivă nu este sustenabilă. Amintește-ți să iei și acest aspect în considerare, când te documentezi cu privire la achiziția unui nou automobil.
> Transportul aerian – Metode de reducere a amprentei de carbon 
 1. Zboară mai puțin. Este atât de simplu. Transportul aerian este de obicei cel vinovat pentru cea mai mare parte a amprentei de carbon în rândul celor care zboară frecvent. Este recomandată pe cât posibil evitarea zborurilor pentru a reduce efectul negativ al gazelor cu efect de seră.

  Ca să ai o idee mai clară despre cât de mult poluează un avion, află că un zbor București – Timișoara emite 112 kilograme de CO2 / pasager, conform I.C.A.O. (Organizația Internațională a Aviației Civile).

  Această valoare depășește cantitatea totală de CO2 la nivel de individ emisă de către locuitorii a 23 de țări, în decursul unui an, conform raportului publicat de Biroul de Comunicații al Uniunii Europene, în 2018. 

  Transformă întâlnirile de afaceri în simple conferințe video.
 1. Zboară la clasa economic. Se numește “Clasa Economic” pentru că economisești bani, dar pe lângă tariful mai scăzut al biletului, îți scade și amprenta de carbon. Cum așa? Până la urmă ești în același avion, fie că ești în Business sau Economic, nu? Simplu; la clasa economic sunt mai mulți pasageri, așa că totalul de emisii produs de un avion se împarte la mai mulți pasageri.

  Totodată, cu cât sunt mai mulți pasageri care optează pentru clasa economic, cu atât mai descurajate sunt companiile aeriene să își extindă clasele premium.
 1. Optează pentru zbor direct, fără escală. Cea mai mare parte a gazelor cu efect de seră emise de un avion este generată în timpul decolării și aterizării. Așadar, dacă ai posibilitatea, optează pentru zbor direct. Asta implică mai puține decolări, mai puține aterizări, deci mai puțină poluare. Bonus, ajungi mai repede la destinație.
 1. Alege tenul sau barca pe distanțe scurte și medii. Este adevărat că România nu are cea mai bună infrastructură feroviară din lume, însă este totuși prezentă și funcțională. În ultima perioadă, calitatea locomotivelor a fost îmbunătățită și, odată cu ea și calitatea șinelor. Astfel, transportul cu trenul a devenit o alternativă mai practică pentru zborurile domestice.

  Spre exemplu, un drum București – Timișoara cu trenul durează aproximativ 9 ore, cu puțin mai mult decât întregul proces al unui zbor intern (securitate, îmbarcare, zbor efectiv, debarcare, securitate). De asemenea există și croaziere pe Dunăre sau pe mare, care fac din drum o atracție în sine.
 1. Folosește aplicații pentru alternative ecologice. Ca urmare a unui interes crescut al populației pentru alternative ecologice la zbor, au apărut o serie de website-uri și aplicații care îți vin în ajutor. Un exemplu în acest sens este EcoPassenger, un site ușor de folosit, care îți găsește cele mai ecologice rute și mijloace de transport pentru destinația dorită.
 1. Donează mediului pentru fiecare zbor. Uneori un zbor nu poate fi evitat. În această situație, poți dona o anumită sumă de bani unei organizații responsabile cu protecția mediului, astfel compensând pentru măcar o parte din dauna creată.
La cumpărături – Oportunitate pentru sustenabilitate. Cum și ce să cumperi ca să-ți reduci amprenta de carbon?

Lucrurile pe care le cumperi dețin în medie 20% din totalul emisiilor de carbon pentru care o persoană se face responsabilă. Problema și mai mare este că acest procent este în continuă creștere; odată cu nivelul de trai, crește aât consumul individual, cât și numărul consumatorilor. Asta a condus la criza ecologică actuală.

Soluția este simplă: oprește-te din cumpărat lucruri inutile. 

Un singur costum din lână naturală poate avea același impact asupra mediului precum întreaga energie electrică pe care casa ta o consumă în decurs de o lună. Procesul de producție a unui simplu tricou poate echivala cu întregul consum de electricitate al unei locuințe în decursul a 2-3 zile. Șocant, nu? Acesta este motivul pentru care trebuie să acorzi mai multă atenție produsele pe care le pui în coș.

Anumite produse sunt într-adevăr indispensabile, dar poți măcar aduce îmbunătățiri procesului. Pentru a-ți reduce amprenta de carbon și a încuraja un stil de viață sustenabil, aici găsești o listă cuprinzătoare cu metode simple menite să-ți vină în ajutor. 

> Obiceiuri sănătoase, cu mediul în minte
 1. Folosește sacoșe reutilizabile. Ai observat probabil că vestitul “sertar cu pungi” pare să devină tot mai neîncăpător de fiecare dată când te întorci de la cumpărături, așa că din când în când trebuie să le arunci pe cele mai vechi.

  Câteva sacoșe de cumpărături reutilizabile te pot scăpa de tot acest stres, pot scuti atmosfera de multe kilograme de dioxid de carbon și oceanul de milioane de pungi rătăcite. Poate dura o perioadă până dobândești obiceiul de a-ți aminti să le iei cu tine la cumpărături, dar odată dobândit va face o mare diferență.
 1. Investește în produse de calitate, care durează. Deși pe termen scurt poate părea mai eficient să îți cumperi un televizor mai ieftin, pe termen lung nu rentează. Produsele de calitate inferioară au o durată mai scurtă de viață, ceea ce te face să cumperi și să arunci mai mult. 
 1. Evită produsele cu ambalaj excesiv. Anumiți producători pur și simplu exagerează cu ambalatul produselor. Nu este doar inutil și frustrant pentru cumpărător, ci și foarte dăunător mediului. Dacă vrei să faci un lucru etic pentru natură, încearcă pe cât posibil să eviți produsele cu pricina. 
 1. Cumpără produse la mâna a doua. Indiferent că vorbim despre mobilă, haine, decorațiuni sau anumite electronice, produsele second-hand sunt o alternativă mult mai prietenoasă cu mediul și cu buzunarul tău.
 1. Do it Yourself. Cu milioane de tutoriale pe YouTube și câteva materiale pe care le ai deja în casă, îți poți construi aproape orice, de la suporturi de pahare, la mobilă de bucătărie. Mai verde, mai distractiv…
 1. Folosește aplicații care protejează mediul. Există aplicații care, cu fiecare produs pe care îl cumperi online, donează pentru protecția mediului. Verdoo este un astfel de exemplu. Această extensie de browser nu doar că aplică automat discounturi la produse sustenabile din peste 1000 de magazine, dar plantează copaci (literalmente) cu fiecare produs cumpărat de tine, fără ca tu să plătești în plus. Încearc-o, este complet gratuită, disponibilă atât pentru Google Chrome, cât și pentru Mozilla Firefox.
> La supermarket – Evită super-poluarea prin aceste metode simple
 1. Cumpără produse vrac, în recipiente reutilizabile. Nu există absolut nicio scuză pentru care cineva ar opta pentru alune ambalate individual în defavoarea celor vrac. La fel și cu brânza felii ambalată în zeci de straturi de plastic. Și exemplele continuă la nesfârșit. Se poate întâmpla, într-adevăr, să îți uiți recipientele acasă o dată la câteva săptămâni, dar dacă îți amintești măcar din când în când, tot face o mare diferență. 
 1. Refuză produsele de unică folosință. Fie că este vorba de farfurii, tacâmuri sau pahare, datele arată clar că produsele de unică folosință sunt mult mai dăunătoare mediului decât spălatul veselei normale. Dacă îți este imposibil să eviți folosirea lor, orientează-te măcar către produse biodegradabile.
> Hainele și moda sustenabilă – Ce și cum să cumperi, în funcție de emisiile de CO2?
 1. Cumpără-ți haine doar când este necesar. Industria textilă de haine se face responsabilă pentru 1,2 miliarde tone de dioxid de carbon anual, iar schimbarea nu poate începe decât de la tine.

  De fiecare dată când cumperi o piesă de îmbrăcăminte, amintește-ți cât de nociv este tot acel proces de producție, la care deseori se adaugă transportul cu avionul, un alt element extrem de dăunător mediului. Încearcă să porți o piesă de îmbrăcăminte până când este într-adevăr uzată. Și, chiar și în acest stadiu, o poți dona, recicla sau refolosi.
 1. Evită “moda rapidă”. Moda de sezon a devenit un fenomen extrem de popular, care aduce doar prejudicii mediul înconjurător. Datorită modei, consumatorii aleg să-și înnoiască garderoba mult mai frecvent decât necesar, iar “moda rapidă” duce fenomenul la nivel maxim.

  Prețurile joase ale hainelor le fac foarte tentante și foarte ușor de aruncat. Este recomandat să te orientezi, în schimb, spre un stil vestimentar mai generalist, care se mulează pe mai multe trenduri în materie de modă.
 1. Cumpără haine vintage; ele au o amprentă de carbon mult mai scăzută, ca urmare a unei durate de utilizare mai îndelungată. În același timp, sunt mai ieftine și au o personalitate aparte, ce transcende tendințele în materie de modă. 
 1. Creează-ți propriile haine. Croitul și cusutul cer cunoștințe destul de avansate, însă aici Internetul este prietenul tău. Dacă îți surâde ideea de a fi “Croitorașul cel viteaz”, pot găsi sute de tutoriale video care te învață cum să-ți croiești orice piesă de îmbrăcăminte dorești. 
 1. Donează sau reciclează, nu arunca. Extinderea perioadei de utilizare a unei piese de îmbrăcăminte până la 2 ani și jumătate rezultă în reducerea amprentei de carbon a acesteia cu 5-10%. Este așadar recomandabil să îți donezi hainele în loc să le arunci sau să le ții în dulapul deja devenit neîncăpător. Dacă nu, până și folosirea lor pe post de mop sau cârpe de praf tot este mai benefică mediului.
> Activități și vacanță. Cum să te distrezi fără să poluezi?
 1. Petrece-ți concediile în vecinătate. Orientează-te spre mai multe concedii în țară sau țări apropiate, pentru a minimiza efectul nociv al zborurilor sau al condusului excesiv. 
 1. Optează pentru activități nepoluante. Alege o tură cu bicicleta pe munte în loc de ATV; alege o barcă cu vâsle în loc de una cu motor; optează pentru parapantă în loc de parașutism; alege să-ți folosești mușchii, nu motorul.
Mâncarea – o dietă sustenabilă, “fără poluare pe pâine”. Ce să mănânci ca să protejezi mediul?

Prin obiceiurile de consum, fiecare persoană are o contribuție la crearea gazelor cu efect de seră, iar dieta nu face excepție.

Mâncarea pe care o pui în farfurie reprezintă aproximativ 14% din totalul tău de emisii de gaze cu efect de seră. Acest procent echivalează cu aproximativ 840 kg CO2 / an / român, conform raportului Eurostat pe 2018.

Concret, nu mâncarea în sine este responsabilă de cantitatea enormă de emisii, ci procesele implicate în producția acesteia. Cea mai mare parte din emisii apare ca rezultat al producție și procesării alimentelor, la care se adaugă ambalarea, transportul și gestionarea deșeurilor.

Nu poți face multe în privința procesului de producție, dar ai control total asupra deciziei de cumpărare. Înainte să decizi meniul zilei, aruncă o privire pe lista de mai jos.

 1. Mai puțină carne înseamnă mai puțin CO2 în atmosferă. Studiile au demonstrat că produsele din carne și produsele lactate au o amprentă de carbon mult mai ridicată decât produsele vegetale.

  Spre exemplu, producția a 100g de proteină din mazăre emite o cantitate de gaze cu efect de seră echivalentă cu 0,4 kg CO2. Pentru aceeași cantitate de proteină obținută din carnea de vită, emisiile ating echivalentul a 35 kg CO2, aproape de 90 de ori mai mult.

  Chiar dacă nu poți renunța complet la carne, poți încerca măcar să reduci cantitatea consumată sau să te reorientezi spre tipuri de carne mai puțin dăunătoare mediului.

  Câteva zile de post pe săptămână pot salva planeta.

  Un studiu publicat de Universitatea Oxford estimează că dacă întreaga populație a planetei ar adopta o dietă vegană, emisiile de gaze cu efect de seră survenite din procesul de producție al mâncării ar scădea cu 49%.

  Our World in Data a publicat un clasament al produselor alimentare în funcție de cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră și echivalentul lor în CO2, clasament în care primele 7 locuri sunt ocupate în totalitate de produsele din carne și produsele lactate.

 

Emisii gaze cu efect de seră pe categorii de produse (echivalent în CO2) – Valori medii ale datelor colectate din 119 țări.
Grafic rezultat în urma prelucrării datelor publicate de Our World in Data, 2020

 

 1. Evită apa în sticle de plastic. Folosește în schimb o singură sticlă reutilizabilă. O poți umple de acasă, astfel reducându-ți cheltuielile și amprenta de carbon. Reține că reciclarea ajută, însă nu compensează pentru daunele aduse mediului în procesul de producție.
 1. Risipește mai puțină mâncare. Un român aruncă în medie 129 kg de mâncare pe an, ceea ce înseamnă aproape 2,5 kg/săptămână, suficient cât să hrănești o persoană pentru aproape 2 zile.

  Cu fiecare gram de mâncare pe care îl arunci, nu doar că irosești bani, dar aduci și o contribuție inutilă de gaze cu efect de seră în atmosferă. Este recomandat să urmezi principiul “primul venit, primul consumat” (cum fac supermarketurile); mai exact, ar trebui să acorzi mai multă atenție produselor care expiră primele și să le consumi pe acestea înaintea celorlalte. Congelarea produselor și planificarea meselor ajută de asemenea.

  Totodată, observă ce expiră cel mai des și încearcă să cumperi mai puțin din respectivul produs sau încearcă să adaugi rețete noi în meniu care includ respectivul produs (cum fac restaurantele cu „Meniul zilei”).
 1. Cumpără alimente locale, de sezon și organice. Amprenta de carbon a alimentelor crește odată cu transportul lor de la o distanță mai îndepărtată, dar și cu gradul de intervenție antropică, precum fertilizatori și pesticide.

  În schimb, poți alege să consumi alimente de sezon, care sunt produse local și organic. Dacă ai o grădină proprie, și mai bine. Mâncarea ta va fi mai gustoasă, iar natura îți va mulțumi.
 1. Verifică țara de origine, cumpără de aproape. Ecuația este simplă: cu cât produsele călătoresc mai puțin, cu atât poluează mai puțin. Dacă ai acces și la modul în care sunt transportate, cu atât mai bine. Produsele care vin pe mare sunt mai puțin poluante decât cele care vin pe calea aerului.
Implică-te, reciclează, nu arunca!
> Reciclarea face diferența
 1. Reciclează corespunzător. Reciclarea este o alternativă la îndemână pentru a-ți reduce amprenta de carbon. Nu există “gunoi”, ci doar lucruri cărora nu le-ai găsit încă o întrebuințare.

  Noile legi ale României cu privire la reciclare au adus îmbunătățiri constante în infrastructura de gestionare a deșeurilor. Acum depinde doar de tine să faci un mic efort pentru a sorta deșeurile conform categoriilor de reciclare.
 1. Aplică regula celor “5R”: Refuză, Redu, Reutilizează, Rădăcină (Compost), Reciclează. Această tehnică simplă de gestionare a deșeurilor ajută în minimizarea pierderilor și a amprentei de carbon personale. Aplică regula celor  “5R” astfel:

  Refuză să folosești produse din plastic de unică folosință.
  Redu-ți cantitatea de produse cumpărate, limitându-te la strictul necesar.
  Reutilizează orice. O conservă poate deveni un suport de creioane, spre exemplu.
  Rădăcinile plantelor sunt locul în care trebuie să ajungă deșeurile organice. Bineînțeles, doar după ce au fost transformate în îngrășământ. Există centre de colectare care produc compost și care pot colecta deșeurile organice pentru tine (în funcție de locație). De asemenea, multe videouri pe Youtube îți arată cum să-ți faci propriul pământ de flori acasă din coji de ou, coji de banană și zaț de cafea.
  Reciclează – când chiar nu ai reușit să găsești nicio întrebuințare pentru un anumit deșeu, acesta trebuie să ajungă în pubela corespunzătoare categoriei lui, nu în coșul de gunoi.
> Activismul salvează natura
 1. Cumpără doar de la companiile care susțin mediul. Când trebuie să cumperi ceva, documentează-te. Nu băga bani în buzunarul celor care îți distrug planeta. Multe companii sunt activ implicate în reducerea emisiilor și combaterea efectului nociv pe care obiectul lor de activitate îl are asupra mediului; acestea sunt cele care ar trebui susținute.
 1. Înscrie-te într-un ONG. Organizațiile non-guvernamentale fac o treabă foarte bună cu protecția naturii. Devenind membru într-un ONG, îți poți îmbogăți cunoștințele și poți lua parte activ la îmbunătățirea calității mediului.
 1. Promovează ecologia. O persoană trebuie mai întâi să afle de o problemă, ca să contribuie la rezolvarea ei. Folosește-ți mijloacele (social media, discuții cu prietenii, prezentări etc.) pentru a-ți împărtăși cunoștințele cu privire la problemele climatice și pentru a-i convinge pe ceilalți să se implice. Împreună putem face mai mult.
 1. Mergi la vot. Că-ți place sau nu, politica îți influențează calitatea vieții. Ori de câte ori ai ocazia, mergi la vot și susține-i pe cei care arată interes cu privire la protecția mediului.

Cuvânt final

Criza climatică nu a apărut peste noapte. Fiecare decizie pe care populația planetei a luat-o a contribuit la ceea ce astăzi specialiștii numesc “dezastrul climatic”. Mii de oameni au înțeles gravitatea problemei și au adoptat un stil de viață în spiritul sustenabilității. Este rândul tău să li te alături. 

Alege minimalismul în toate. Limitează-te la strictul necesar. Reutilizează. Reciclează. Fii un model de urmat. Dă o șansă și celor de mâine. 

Referințe: UNEnvironment, EuroStat, EuroParl, O.P. of the E.U., InterregEurope, OurWorldInData, IOPScience, ORA.Oxford, AFM, Verdoo, CarbonFootprint, TheGuardian, NYTimes, HuffPost, Wired.

Was this page helpful?

Super offer 50% off

There are many foldable keyboards on the market, but consider preserving your

Super offer 56% off

There are many foldable keyboards on the market, but consider preserving your

More from Verdoo